A A A K K K
для людей із порушенням зору
Цуманська громада
Волинська область, Луцький район

Аналіз регуляторного впливу (ставки земельного податку)

Дата: 03.04.2020 09:18
Кількість переглядів: 250

Аналіз регуляторного впливу

(надалі – Аналіз) розроблено на виконання та з дотриманням вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики в сфері господарської діяльності» та з урахуванням Методики проведення аналізу впливу регуляторного акту, затвердженої постановою Кабінету міністрів України від 11.03.2004 року № 308.

Аналіз визначає правові та організаційні засади реалізації проекту рішення Цуманської селищної ради «Про встановлення ставок та пільг із сплати земельного податку на 2021 рік».

  1. Вивчення проблеми, яку передбачається розв’язати шляхом регулювання

Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» передбачено, що встановлення місцевих податків і зборів відповідно до Податкового кодексу України належить до повноважень місцевих рад.

Нормами статті 284 Податкового кодексу України передбачено, що органи місцевого самоврядування до 25 грудня року, що передує звітному, подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки рішення щодо ставок земельного податку та наданих пільг зі сплати земельного податку юридичним та/або фізичним особам за формою, затвердженою кабінетом Міністрів України.

На виконання цієї вимоги Кабінетом Міністрів України 24.05.2017 року прийнято постанову

№ 483, якою затверджено форму типового рішення про встановлення ставок та пільг із сплати земельного податку, яка набрала чинності з 24.07.2017 року. Постанова прийнята з метою забезпечення єдиного підходу до встановлення ставок податку, сприяння спрощенню адміністрування, спрощення складання податкової звітності платниками, сприяння прозорості контролю за виконанням рішень як органами місцевого самоврядування, так і контролюючими органами.

Важливість проблеми полягає в тому, що прийняття ставок сприятиме збільшенню надходжень до доходної частини місцевого бюджету, а також у необхідності викладення Положень про місцеві податки відповідно до законодавства та з урахуванням змін у законодавстві. Відсутність регулювання може привести до невиконання вимог чинного законодавства.

Відповідно до змін, внесених до Податкового кодексу України, а саме: пунктом 12.3.3 визначено, що копія прийнятого рішення про встановлення місцевих податків чи зборів або про внесення змін до них надсилається в електронному вигляді у десятиденний строк з дня прийняття до контролюючого органу, в якому перебувають на обліку платники відповідних місцевих податків та зборів, але не пізніше 1 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосування встановлюваних місцевих податків та зборів або змін до них.

Цим проектом рішення пропонується встановити на території Цуманської селищної ради (об’єднаної територіальної громади) ставки земельного податку на 2021 рік, встановити пільги зі сплати земельного податку на 2021 рік, надані відповідно до статті 284 Податкового кодексу України.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь