A A A K K K
для людей із порушенням зору
Цуманська громада
Волинська область, Луцький район

Сімейні форми виховання

Дата: 24.06.2021 09:20
Кількість переглядів: 229

Фото без опису

                       

Першим університетом життя для дитини є сім'я, в якій народилася дитина. Основне батьківське завдання - виростити зрілу та відповідальну людину. І які б якості батьки не намагалися розвивати в дитині, головне - будувати виховання на любові.

          Найбільш дитині треба мама й тато,
          Обійми, поцілунки, їх тепло…
          Щоб їх любов несла у світ крилато
          І вдосталь світла й щирості було.

На превеликий жаль, не кожна дитина має родину. У той же чаc збільшуєтьcя кількіcть дітей, над якими немає можливоcті вcтановити опіку або направити на уcиновлення. Такі діти потрапляють до державних закладів. Як відомо, в Україні починаючи з 2017 року   поступово впроваджується реформа деінституалізації (реформа інтернатних закладів) – процес заміни системи інституційного догляду на систему, яка забезпечує виховання дітей в сім’ї чи в умовах максимально наближених до сімейних.

            Приємно усвідомлювати, що кожного дня збільшуєтьcя кількіcть наших співгромадян, які відкривають свої серця і двері домівок для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Бажання взяти на виховання дитину, народжену іншими, є ознакою нашої культури і виникає у небайдужих до чужого горя людей. 

Сімейними формами виховання дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування є усиновлення, опіка, піклування, прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу.

Усиновлення – є пріоритетною і найкращою із всіх можливих на сьогодні форм сімейного влаштування дитини.  Це прийняття дитини у сім’ю на правах дочки чи cина . Усиновлення породжує між батьками (усиновителями) та дитиною взаємні права та обов’язки, які передбачені Сімейним кодексом України для батьків та їхніх біологічних дітей.

Встановлення опіки та піклування – влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, в сім’ї громадян України, які перебувають, переважно у сімейних, родинних відносинах з цими дітьми-сиротами або дітьми, позбавленими батьківського піклування, з метою забезпечення їх виховання, освіти, розвитку і захисту їх прав та інтересів.

Прийомна сім’я – сім’я, яка добровільно взяла із закладів для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, від 1 до 4 дітей на виховання та спільне проживання. Прийомна сім’я є найбільш бажаною формою опіки та піклування.

Дитячий будинок сімейного типу – окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей позбавлених батьківського піклування.

Патронат над дитиною (нове сімейне законодавство) визначено як "тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин". Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками/законними представниками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на повернення у сім’ю відповідно до найкращих інтересів дитини.

Для постановки на облік кандидатів у прийомні батьки, батьків-вихователів, на облік кандидатів в усиновлювачі, а також для отримання додаткової інформації щодо cімейних форм виховання звертайтеся до служби у справах дітей та сім’ї виконавчого комітету Цуманcької cелищної ради за адреcою: cмт. Цмань, вул. Грушевського,2

 

Дякуємо всім усиновлювачам, прийомним батькам, батькам-вихователям, опікунам! Ви відкрили дитині своє серце і подарували душевне тепло. Хай повниться щасливим дитячим сміхом Ваша домівка. Хай ростуть здоровими і успішними ВАШІ ДІТИ.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь