A A A K K K
для людей із порушенням зору
Цуманська громада
Волинська область, Луцький район

Про використання пестицидів та профілактики отруєння бджіл засобами захисту рослин

Дата: 19.05.2022 10:36
Кількість переглядів: 842

Фото без опису

З метою попередження протягом 2022 року негативного впливу діяльності сільськогосподарських виробників та особистих селянських господарств на здоров’я людей та тварин, зокрема бджіл рекомендуємо ознайомитися з Основними правилами поводження з пестицидами та Алгоритмом дій при отруєнні бджіл засобами захисту рослин.

 

Основні правила поводження з пестицидами:

1. До всіх видів робіт, пов’язаних із застосуванням пестицидів, робітники повинні допускатися по наряду за наявності Посвідчення про спеціальну підготовку та Допуску на право робіт з пестицидами і агрохімікатами, медичної книжки встановленого зразка на право проведення робіт з пестицидами. Наголошуємо, що під час воєнного стану в країні Кабінет Міністрів України 16 березня 2022 року Постановою № 297 змінив строк дії допусків (посвідчень), а саме: продовжив дію допусків (посвідчень), дійсних станом на 1 січня 2022 року, на період воєнного стану в Україні та на 90 днів, наступних за днем його припинення або скасування.

2. Усі роботи з пестицидами мають проводитися в ранні ранкові (до 10) і вечірні (18–22) години при мінімальних висхідних повітряних потоках. Як виняток, допускається проведення обробок у денні   години   у   похмурі   і  прохолодні  дні.

3. Завчасно, але не менш ніж за дві доби (при обробці медоносних культур – за три доби) до початку проведення хімічної обробки, адміністрація господарств повинна сповістити органи місцевого самоврядування (ОТГ), населення, власників суміжних об’єктів та пасічників у радіусі десяти кілометрів про місця, строки та методи застосування пестицидів. Слід пам’ятати, що під час масового льоту бджіл обробку квітучих медоносів заборонено.

4. Приготування розчинів пестицидів і заправка апаратури для їх застосування здійснюються на стаціонарних розчинних вузлах або пунктах з використанням засобів механізації виробничих процесів. Категорично забороняється приготування розчинів пестицидів безпосередньо в полі без засобів механізації.

5. Після   закінчення   робіт   невикористані пестициди повинні  бути  повернені  на  склад  або  передані  по  акту   для застосування в інші господарства. Зберігання  пестицидів  на складі допускається тільки після отримання суб’єктом господарювання Санітарного паспорта. Паспортизація здійснюється щорічно.

6. Усі роботи з пестицидами і протруєним насіннєвим матеріалом обов’язково реєструються у спеціальних Журналах.

Обробка рослин та інших об’єктів повинна здійснюватися суворо за показанням з обов’язковим врахуванням економічного порогу шкодочинності (ЕПШ), ступеню розвитку хвороби рослин і бур’янів, а також прогнозу погоди.

Надзвичайно важливо чітко дотримуватись рекомендацій щодо застосування засобів захисту рослин  – дозування, строку придатності, поєднання з іншими препаратами, використання для певних сільськогосподарських культур тощо.

Фото без опису

 

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь