A A A K K K
для людей із порушенням зору
Цуманська громада
Волинська область, Луцький район

УВАГА! Небезпечна рослина! Борщівник Сосновського!

Дата: 30.07.2018 16:24
Кількість переглядів: 276

З метою зменшення негативного впливу на навколишнє природне середовище і здоров'я  населення, додержання земельного та природо-охоронного законодавтсва та здійснення комплексних заходів щодо боротьби з Борщівником Сосновського на території Ківерцівського району оприлюднюємо інформацію щодо методів боротьби зля знешкодження борщівника Сосновського.

 

Борщівник Сосновського належить до родини Зонтичних. Селиться він здебільшого на добре освітлених вологих ґрунтах, росте вздовж річок, доріг, лісів та полів, не боїться приморозків, спеки і довго росте на одному місці, досягаючи у висоту 2-4-х метрів.

Небезпека. Всі частини рослини (листя, стебла, коріння і навіть плоди) містять особливі речовини – фурокумарини, які в сотні разів підвищують чутливість шкіри до ультрафіолету. Якщо сік потрапляє на шкіру, то достатньо слабкої і нетривалої дії сонячного опромінення, щоб виникли опіки 1-3 ступенів. Ураження соком більше 80% поверхні тіла людини може призвести до летального наслідку. Підступність рослини в тому, що спочатку її дотик не призводить до жодних неприємних відчуттів - час прояву опіку від кількох годин до кількох діб. При потраплянні в очі сік борщівника може призвести до сліпоти. Такі випадки відмічалися з дітьми, які гралися порожнистими стеблами, як телескопами. Діти перш за все потерпають від борщівника. Слід також відмітити, що реакція на контакт з борщівником – індивідуальна, а найбільш чутливі до нього блондини зі світлою шкірою.

Фото без опису

Заходи безпеки та перша допомога. Єдиний спосіб попередження опіків – уникання контакту з рослиною. Знищення борщівника можна проводити лише у водонепроникному одязі та гумових рукавичках. При контакті з рослиною слід якнайскоріше змити отруту з рук, інших частин тіла та дві доби не виходити на сонце, так як потрапляння протягом доби на ділянки шкіри з незмитим соком ультрафіолетового опромінення призведе до опіків. Рекомендується густо намилити уражене місце господарським милом і добре промити водою, потім промити (не протерти!) рідиною, що містить етиловий спирт (одеколон, лосьйон, горілка, спирт). У жодному випадку не розтирати уражене місце, це стимулює кровоток і надходження нових порцій речовин, які підтримують запалення, та поширення його по всьому тілу. Особливо важливо не торкатися обличчя та очей. За появи опіків не робіть ніяких фіксуючих пов’язок, застосовуйте засоби, що традиційно призначають при опіках. Уражені ділянки можна обробити лініментом синтоміцину, Пантенолом, Левомеколем, Спасателем. Полегшення приносять холодні компреси або прикладання до уражених місць льоду. Якщо опік знаходиться на голові або площа його більше 10% площі тіла, була тривала інсоляція з утворенням глибоких язв та великих пухирів, різко піднялася температура, почалася сильна алергічна реакція – у всіх цих випадках необхідно терміново звернутись за допомогою до лікарів, які спеціалізуються на опіках.

Боротьба. Необхідно викошувати рослину до дозрівання насіння, але борщівник живучий настільки, що викошувати його потрібно три рази за літо ще в ніжно-салатовому вигляді, залишаючи основне стебло на висоті 10 см від землі. І так три-чотири літа поспіль - саме стільки не втрачає схожість насіння. «Квітку-шапку» слід скошувати до початку зав’язування плодів, інакше вони дозріють за рахунок поживних речовин стебла, або спалювати. Однак найкращий ефект отримують, обробляючи бур’ян при формуванні першої розетки листя препаратами, що містять діючу речовину гліфосат (раундап, напалм, торнадо, ураган форте, чистопол, інші в рекомендованих нормах). Якщо ж боротьба проводиться в середині вегетації, то краще його скосити, а гербіцидом обробити листя, що залишилось, і додатково залити розчин препарату в порожнисту трубку стебла. Коли рослина росте на узбіччі дороги, то обробку можна зробити суцільно. А якщо поселився серед культурних рослин – то їх треба захистити від попадання препарату на них. Коли ж на обробленій ділянці планується і надалі садити або сіяти культурні рослини, то обприскування гербіцидами проводяться за два тижні до посіву або висаджування. При обробці необхідно дотримуватись регламентів застосування пестицидів та вимог санітарної безпеки, охорони праці та навколишнього середовища.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь