A A A K K K
для людей із порушенням зору
Цуманська громада
Волинська область, Луцький район

Мале фермерство – великі перспективи.

Дата: 05.04.2019 16:01
Кількість переглядів: 322

 

Зовсім нещодавно до складу Цуманської ОТГ було приєднано село Клубочин. Здавалося б маленьке село у 48 дворів, яке привертає до себе увагу трагічною історією, проте воно має чим вразити.

2 квітня 2019 року за ініціативою керівництва Цуманської ОТГ та Департаменту агропромислового розвитку Волинської ОДА було проведено навчання-семінар «Напрями та перспективи розвитку на території Цуманської ОТГ» за участю фермерів, представників Цуманської ОТГ, представників Департаменту агропромислового розвитку Волинської ОДА, Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області, Ківерцівського центру зайнятості, Волинського відокремленого підрозділу Установи «Центр розвитку місцевого самоврядування» та зацікавлених осіб.

На початку семінару учасники відвідали ягідні поля ФОП Галини Пушкар, яка вирощує малину, полуницю, смородину, порічки, картоплю. Особливістю та гордістю є отриманий сертифікат ТОВ «Органік стандарт» на один сорт полуниці та малину, до якого йшли майже 4-и роки. У цьому році будуть вперше реалізовувати органічну продукцію. В майбутньому планують розширятися та пробувати вирощувати інші культури.

На наступному етапі учасники заходу відвідали парники очільника ФГ «Сильне» Сергія Нестерчука. Фермерство орендує 110 га землі на яких вирощують різні сорти капусти, гарбузи, кукурудзу та інші овочеві культури. У трьох парниках господарства вирощують розсаду різних сортів капусти раннього та середнього врожаю, одну теплицю уже планують висадити протягом тижня. Минулого року капусту вирощували на 57 га, у цьому році планують територію збільшити. У четвертому парнику представили вирощування цибулі, яка є готовою до вживання.

Господарства, які були відвідані учасниками семінару забезпечують роботою сезонних працівників до 100 осіб, незначну кількість мають постійних працівників до 10 осіб.

Зрозуміло, що не все так прекрасно як виглядає відразу. Для досягнення таких масштабів фермери пройшли крізь певні економічні труднощі, ризики вирощування, неврожайні роки та не здалися і зараз є прикладом для наслідування. І сьогодні стверджували, що майбутній розвиток вбачають у кооперації, адже серед основних переваг – збільшення виробничих потужностей та розвиток переробки.

Друга половина семінару відбувалася у формі спілкування в приміщені місцевого клубу. Голова Цуманської ОТГ, Анатолій Дорошук, розповів про реальні перспективи розвитку громади, наголосивши, що земля повинна працювати. Представники департаменту агропромислового розвитку на чолі із директором Юрієм Горбенко розповіли про стимулювання та підтримку аграріїв зі сторони держави на 2019 рік, представник ТзОВ «Укрмілкінвест» Наталія Немеришина інформувала про допомогу у створенні сімейних молочних ферм, директор ДГДСГ і картоплярства НААУ Людмила Сичук розповіла про технології вирощування овочів в сучасних умовах господарювання та їх реалізації.

Трасковська Вікторія – представниця господарства «Трасковський ТМ» представила саджанці ревеню, розповіла про набути за кордоном досвід та перспективу вирощування шипшини. Катерина Степчук представниця «Центру розвитку місцевого самоврядування» розповіла про нові тенденції в земельному законодавстві. Представниця Ківерцівського центру зайнятості ознайомила із можливістю започаткування агробізнесу на селі та участі в спільному проекті центру зайнятості та департаменту АПР «Територія майстерності».

Семінар пройшов у жвавій розмові, та був створений з метою показати можливості сучасного обробітку землі невеликими фермерами та підтримку для них з боку держави у вигляді дотацій. Підсумовуючи проведений захід можна сказати, що не обов’язково їхати за кордон, не потрібно скаржитися на сучасну економіку, а необхідно просто любити українську землю. А майбутній розвиток фермерських господарств вбачаємо у впровадженні інноваційних технологій виробництва сільськогосподарської продукції, реалізації інвестиційних проектів із придбання сільськогосподарської техніки на умовах, створенні добровільних об’єднань фермерських господарств та забезпечення дотацій на впровадження новацій у сільськогосподарському виробництві екологічно чистої продукції та її переробки на місцях.

 

     

 



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь